3 juni, 2018 dennis 0Comment

Konsthistoria är ett fascinerande ämne och har man intresse för det så kan arbetet som konsthistoriker vara mycket givande. Många som studerar konsthistoria gör det i och för sig för att de helt enkelt älskar konst, men inte nödvändigtvis siktar på en karriär som konsthistoriker. De som gör det dock, har mycket goda möjligheter till utbildning i ämnet i Sverige och även fortbildning, speciellt med tanke på närheten till kontinenten där man kan besöka många fina museer och gallerier. Konst är ju ett så brett ämne och ett som utvecklas hela tiden så man slutar egentligen aldrig att lära sig när man arbetar med konst.

Konst under studie

Ett bra ställe att börja på om man vill studera konsthistoria är högskolan. Högskoleprovet skrivs två gånger om året och en högskoleprov anmälan kan göras online upp till tre månader innan själva provet. Klarar man det så kan man sedan gå vidare och välja en passande kurs inom konsthistoria. Det finns flera eminenta högskolor och universitet som erbjuder kurser och examen i konsthistoria, från Lund i söder till Umeå i norr. En del universitet erbjuder till och med studier på distans, om man inte har möjlighet att studera på plats. När man pluggat klart och tagit sin examen så finns det många sätt man kan fortbilda sig och även praktikant platser på diverse museer över hela Europa.

Louvre upplyst om natten

Konsthistoria är ett väldigt brett ämne och innehåller mycket mer än de flesta tror. Målningar och skulpturer naturligtvis, men också installationer, fotografisk konst, arkitektur, design av olika slag och olika kulturer till exempel. Konsthistorien är indelad i perioder och man brukar studera en eller ett par perioder i taget, ofta i kronologisk tidsordning. Mycket av konsthistoria handlar om att analysera konst och det är ett ämne som är oändligt. Man brukar säga att konst ligger i betraktarens öga och det är verkligen sant, även om man också får lära sig tekniker och regler för konstanalys när man studerar konsthistoria.

De flesta, vare sig man är intresserad av konsthistoria eller ej, känner till alla de stora namnen, som Picasso, Rembrandt, Van Gogh och så vidare, men ämnet är så mycket djupare än så. det är mycket i konsthistorien som glöms bort, mindre kända konstnärer, konstnärer som jobbade med annorlunda media som till exempel ikonmålare, juvelerare eller varför inte konst gjord av annorlunda material som ris? Att studera konsthistoria är att hjälpa ALL konst att leva vidare.