23 maj, 2018 dennis 0Comment

Den norske konstnären Theodor Kittelsen är känd för sina målningar föreställande den norska naturen men även olika troll och sagoväsen. Han föddes 27 april 1857 och dog 21 januari 1914, blott 57 år gammal. Hans målningar lever iallafall fortfarande vidare och finns för allmän beskådan bland annat på det norska nationalmuseet och även i Sverige på Göteborgs konstmuseum, men utanför norden är han dock inte så stor. Theodor började sin konstnärliga bana efter att hans far hade gått bort då han 1974, enbart 17 år gammal, åkte till Oslo för att utbilda sig till konstnär.

Grönskande, tät skog.

Konstutbildningar är populära även i dag och dessa kan hållas som till exempel en föreläsning under en dag på ett mötesrum stockholm som passar flera olika typer av sammanträden och längre utbildningar under till exempel ett år på folkhögskola. Theodor Kittelsen tog sig sedan vidare i sin utbildning genom att åka till München för att studera på Kungliga Konstakademien. I början av sin karriär som konstnär målade han mest tavlor inom den realistiska genren men sen när han reste tillbaka hem till Norge så började han måla mer med inspiration från naturen och sedan även sagoväsen som till exempel troll och dylikt. Det är just dessa tavlor föreställande natur och sagoväsen som han idag är mest känd för.

Theodor Kittelsen illustrerade även barnböcker och egna konstböcker, till de sistnämnda skrev han även egna sagoberättelser till bilderna. Det norska folket älskade Theodor Kittelsens målningar, men någon konstnärslön fick han inte förrän efter sin död eftersom det var först då han blev erkänd av de stora publicisterna. Den lönen betalades då tack och lov ut till hans änka, vilket nog kom väl till pass då han lämnade henne med nio barn att ta hand om och ensam försörja. Så länge han var vid liv tjänade han dock inga stora pengar till familjen.

Fjärilar, svampar, skog.

Folktro är namnet på en svensk dokumentärserie och väsen folk trodde på tas upp i varje avsnitt, bland annat de döda, kloka gummor, småfolk och skogsrået. Detta är sägner från förr i tiden och det var just ur dessa myter och sagor som Theodor Kittelsen hittade sin inspiration till sina fantasifulla målningar på sagoväsen. Det var även den mystiska skogen och naturen själv som inspirerade honom till sina målningar och sagoberättelser.