22 maj, 2018 dennis 0Comment

Fotografier är populärt bland människor. Vi ser dem i utställningar och i böcker, tar egna foton och publicerar på Instagram och på bloggar. Vissa fotografier väljer vi att sätta upp på våra väggar i hemmet. Ett foto kan, precis som en annan bild, säga mer än tusen ord, och gestalta det mesta vi kan tänka oss. De kan också hjälpa oss att minnas våra nära och kära, vare sig det gäller släktingar eller gamla husdjur. Foton av olika slag fyller helt enkelt en mängd olika funktioner. Låt dem till exempel dekorera ditt hem!

Har du några foton hemma som du vill visa upp i ditt hem? Då kan du skriva ut dem eller framkalla dem och sedan rama in dem. Gör till exempel en snygg tavelvägg eller välj att framkalla fotot i ett större format och låt det pryda väggen över till exempel soffan i vardagsrummet. Du kan med fördel lyfta fram de vackra fotografierna med precis rätt Tapeter som matchar fotot i färgskala eller vad gäller motiv. Om du vill att fotot ska stå i centrum rekommenderas dock en mer neutral tapet som inte tar över för mycket.

Dekorera med en tavelvägg

Om du redan har en tapet eller målade väggar sedan innan kan du tvärtom matcha fotona med väggen. Ska till exempel fotona vara svartvita eller i färg? Det här kan skapa helt olika atmosfärer i rummet beroende på vad du väljer. Välj sedan ett motiv som fungerar bra ihop med väggarna och den övriga inredningen i just det rummet du väljer.

Foton på utställningar

Det är inte bara i hemmet som foton hör hemma. Fotografi kan även vara konst och till exempel visas upp på museer. Det finns många kända fotografier, till exempel Robert Mapplethorpe, Annie Leibovitz, Cindy Sherman och Andy Warhol, men även en rad svenska sådana. Dessa har på olika sätt skapat fotografier som har gått till historien och som vi kan se i magasin, på museer och som replika som pryder väggar i många människors hem idag.

Foto som konst

I Sverige är Fotografiska museet ett av de kändaste museerna om du är intresserad av fotografi som konst. I relation till andra museer är det relativt nytt och det ligger i Stockholm. Här anordnas regelbundet utställningar av olika fotokonstnärer – såväl stora som lite mindre kända konstnärer från Sverige och utomlands.

Även Moderna museet i Stockholm och i Malmö visar fotografisk konst med jämna mellanrum. Moderna museet i Malmö har grävt fram verk från fotografiets början. Den här utställningen heter “Skrivet i ljus” och här kan du lära dig mesta du behöver veta om fotografier, och inte bara ur ett konstnärligt perspektiv. Vi människor har så länge fotot har funnits fascinerats av det, och nu kan du alltså ta del av historien om fotografiet och lära dig mer om denna fascinerande teknik som vi människor tycks älska och använda oss av så mycket.