21 juli, 2018 dennis 0Comment

Att ägna sitt liv åt konst är minst sagt ett riskfyllt åtagande. Konstnärer spenderar ofta stora delar av sina liv bortom strålkastarljuset i ovisshet om de någonsin kommer att få uppmärksamhet för sin konst. Många konstnärer var under lång tid fattiga och de psykologiska effekterna av att jobba i den motvind det innebar att inte få sina verk uppmärksammade måste ha varit många. Inte så konstigt att många av historiens största konstnärer var starka karaktärer, många av dem hade rutiner som för oss andra framstår som ganska märkliga. Här är några av de märkligaste vi kunde hitta.

Salvador Dalí var märklig i största allmänhet

Den surrealistiske konstnären Salvador Dalí missade aldrig ett tillfälle att uppföra sig märkligt och gjorde det till en konstform i sig att förvåna människor. Han hade till exempel en ozelot som husdjur och hade som vana att stjäla pennor från de fans han gav autografer till. Inga särskilt allvarliga handlingar men inte desto mindre konstiga.

Pablo Picasso bar pistol

Ja, den spanske konstnären hade alltid en pistol med sig som han använde för att hota människor som ifrågasatte hans konst eller bara irriterade honom. Till historien hör dock att pistolen aldrig var skarpladdad, men det är förstås inte det första man tänker om någon riktar en pistol mot en. Man kan ju heller aldrig veta om han hade köpt pistolen på något som vid den tiden motsvarande http://www.allaannonser.se/ eftersom det lika gärna kunde ha varit en leksakspistol. Ibland går genialitet och dårskap hand i hand.

Michelangelo var slarvig med hygienen

Av någon anledning hade den italienske konstnären väldigt svårt för att bada och sköta hygienen och han bytte utöver det väldigt sällan kläder. Det finns till och med ett rykte som säger att man var tvungen att skala kläderna av honom när han låg på dödsbädden.

Georgia O’Keeffe föredrog att inte arbeta i ateljen

Att måla stor konst i baksätet på en bil måste höra till de mer konstiga ställena. Det var i vilket fall vad O’Keeffe föredrog. Det var så hon gjorde när hon målade många av sina landskapsmålningar. Gissningsvis upplevde hon att bilen skyddade henne från väder och vind.

Andy Warhol var en hoarder

Warhols vana att samla på sig mängder av olika prylar började med att han fick 1974 idén att skapa en tidskapsel fylld av prylar som präglade hans liv just då. Att göra tidskapslar skulle komma att bli en vana när Andy under följande år fyllde kartong efter kartong med all möjlig bråte. Vid hans död hade han hela 610 stora kartonger fulla av saker som en mumifierad fot, julkort och kakor.

Excentriciteten åsido så var alla de här konstnärerna förstås visionärer som åstadkom otroliga verk. Verk som numera går att skåda lite varstans.