4 december, 2018 dennis 0Comment

Att investera sina pengar i konst är något som varit mycket populärt ända sedan åttiotalets storhetstid, både för ekonomin och för konsten. Det var en tid då både konstnärer och investerare kunde bli riktigt rika på konsten, men idag har väl marknaden mättats något. Att investera i konst är dock fortfarande något som förekommer mer eller mindre strategiskt och medvetet och som det ännu går att tjäna mycket pengar på.

Njut av konsten under tiden

Genom att köpa konst som du verkligen tycker om och har något utbyte av kan du få stor nytta av dina investeringar. Istället för att köpa billiga reproduktioner som kopior och affischer att sätta upp på väggen, kan du köpa original av okända konstnärer som du tycker om. För att hitta dessa konstnärer ska du besöka små konstgallerier som ligger i framkant inom konsten. Prata gärna med galleristen så kan han eller hon kanske förklara vad konstnären vill framföra med sitt verk. Du kan också besöka andra typer av utställningar och tillställningar för att hitta ännu oupptäckt konst. Om detta verkar vara alldeles för svårt, går det också bra att besöka några av de större firmorna som säljer modern och antik konst där du bor för att få ett bra urval av högkvalitativ konst. Den konst som lämpar sig allra bäst för investeringar är målningar, mindre skulpturer och konsthantverk som lätt kan förvaras i hemmet.

Förkovra dig i konsten

För att göra goda investeringar så gäller det inte bara att lita på sin magkänsla och köpa det som man tycker är snyggt utan också att ha koll på konstvärlden i stort. För att värdera ett konstverk så måste man veta i vilken kontext det befinner sig i. Vilket årtal är det gjort? Var kommer konstnären ifrån och vilken bakgrund hade han eller hon? Vilka grupperingar och strömningar fanns i samhället vid den här tiden? Var konstnären med i en särskild konstnärsgrupp? För att få hjälp med detta är det bra att vända sig till en konstexpert som har god kunskap i den typ av konst som du intresserar dig av, exempelvis nutida skulptural konst eller tidiga barockmålningar, vad det nu må vara.

Ha en god budget

För att kunna köpa drömkonstverket när det väl dyker upp gäller det att ha en god budget. När du sitter på auktionen och priset rinner iväg kan det vara lockande att följa med och därför är det bra att sätta en gräns redan från början för hur mycket du kan spendera. Det gäller att hålla huvudet kallt och inte bli allt för emotionellt fäst vid konstverket, varken vid inköpet eller försäljningen. Skulle du snubbla över ett praktverk rekommenderar vi att jämföra olika billiga lån för att hitta de bästa investeringsmöjligheterna till inköpet. Ibland kan det vara kortsiktiga investeringar som ger en väldigt god affär! Se till att ha en blandning av både kortsiktiga och långsiktiga investeringar.