1 mars, 2019 dennis 0Comment

Det är tyvärr få förunnat att kunna leva fultt ut på sitt konstskapande. För att kunna ha en fast och trygg inkomst genererad av konsten gäller det att ge prioritet till skapandet och även hitta rätt kanaler för att nå ut. Tack vare ny teknik och internet har dock antalet konstnärer som lever på sitt skapande blivit fler den senaste tiden.

Pappersgöra istället för kreativt skapande

En aspekt som många gånger kan skapa oro hos konstnärer som vill ta steget från att måla på hobbynivå till att sälja sin konst, är det administrativa jobbet. Att hålla ordning och reda på papper och bokföring kräver både tid och kunskap. Inte sällan kan det leda till att det kreativa skapandet inte får samma tidsutrymme som tidigare. Som tur är finns det dock smarta tjänster som gör det lättare för dig som konstnär att ta betalt för dina verk utan att det kostar dig dyrbar tid i onödan. Ett exempel är Frilansfinans.se som erbjuder dig möjligheten att fakturera kunder utan att starta företag. Du behöver bara öppna ett konto hos sajten som sedan tar över det administrativa jobbet åt dig och ser till att fakturan blir betalad samt att du får lön.

Ge inte upp

Det kan låta som en kliche, men skam den som ger sig! Hemligheten bakom en konstnärs framgång är till mycket förmågan att inte ge upp utan fortsätta drömma målinriktat. En motivation vid sidan av ditt kreativa skapande är alltid till din fördel och det är din beslutsamhet att jobba med din stora passion som även kommer att ta dig till målet. Vägen dit kan vara kurvig och kantad av olika typer av projekt för att generera intäkter på ditt konstskapande, men ett ihärdigt tålamod är oftast mödan värd.

Använd sociala medier

I takt med att internet blivit vardagsmat för gemene man och samhället som sådant är det av stor vikt att du gör dig synlig “online”. Använd dig av sociala medier för att nå ut med din konst till antingen den breda massan eller en mer nischad målgrupp. De sociala mediekanalerna är dagens största scener när det kommer till inspiration och trender. Lär dig även att använda rätt uttryck på nätet för att få dina inlägg och publiceringar att synas på rätt plats. Det handlar till exempel om att använda lämpliga keywords när du skriver på din egen hemsida eller blogg samt att ange lockande hashtags till dina bilder på sociala medier. Att lära dig hur nätet fungerar kan precis som det administrativa arbetet kräva sin lilla tid, men i det långa loppet är det väl värt din investering. Dina sociala medier finns ju med dig överallt och du behöver knappast ta dig till “kontoret” för att lägga upp en inspirerande bild på en tavla under bearbetning.