28 september, 2019 dennis 0Comment

Att fråga någon vad konst är kan innebära flera olika svar. Konst kan innebära så många olika saker. Det kan till exempel vara tavlor, byggnader, skisser, musik eller litteratur. Det kan även innefatta fotografier eller kläder, exempelvis haute couture. vilket innebär en exklusiv form av sömnad.

I slutet av medeltiden ansågs alla mer erkända hantverk vara en konstform och de var desto större ju mer ansträngande de var. Det kunde röra sig om bland annat olika typer av smide och att en smed kort och gott ansågs vara en duktig konstnär om han gjorde ett bra arbete.

Det var inte förrän i början av 1700-talet som konst började bli mer än ett hårt arbete. Nu började man se arkitektur, konsthantverk och bildkonst men nu ingick även opera, musik, litteratur, dans och teater i detta begrepp. Man skulle kunna säga att konsten hade tappat sin praktiska funktion och nu istället beundrades för dess skönhet. Man njöt av konst på ett helt nytt sätt.

Man kan uttrycka sig på ett helt nytt sätt och ge sina känslor en form. Det blir ett sätt att beskriva något när ord inte riktigt räcker till. Man kan blotta hela sin själ med konst och på så vis beröra betraktaren.

Något som är viktigt att komma ihåg när det gäller konst är att all konst inte faller alla i smaken. Det är kanske inte alla som får gåshud av att lyssna på Mozarts musik eller som finner Mona-Lisa helt förtrollande. Vad din granne anser vara helt fantastisk konst behöver du nödvändigtvis inte gilla alls.

Det finns många som säger att en sann konstkännare inte blandar möbler från IKEA med möbler som är vintage. Men varför skulle inte ikea ektorp klädsel kunna vara i samma rum som en tavla målad av Picasso? Allt hänger på vad betraktaren anser vara vackert.

Vissa menar att allt runt omkring oss är konst även om vi inte ser det som det. Mönstret på din kökstapet, byggnaden där du arbetar eller till och med ett badhus. Det handlar helt och hållet om hur man tolkar det och kanske vad man är öppen för. När det gäller konst är det viktigt att ha ett öppet sinne. Annars vet man inte när och om man går miste om något. Det är inte bara på ett galleri man kan se konst i all sin prakt!

Något annat som också kan betraktas som konst är mat. Sättet man tillagar den och lägger upp den på en tallrik. Det är iögonfallande och ofta väldigt noga vägt och mätt för att det ska se gott ut och smaka så gott som möjligt. Det är kanske något att ha i bakhuvudet vid nästa restaurangbesök eller nästa gång du bjuder in släkt och vänner på en middag. Mat är också konst!