31 december, 2019 dennis 0Comment

Futurismen var en konstnärlig inriktning som hade sin höjdpunkt under 1900-talets början. Grundaren anses allmänt vara den italienska författaren Filippo Tommaso Marinetti. År 1909 publicerade Marinetti ett futuristiskt manifest. I manifestet beskrevs futurismens utgångspunkter. Enligt Marinetti förkastade futurismen historien. Den hyllade vidare ungdomen, maskinen, hastigheten, våldet och strävade efter modernisering. Det var en konströrelse sprungen ur en tid av teknikoptimism som känns långt ifrån den värld vi lever i idag. Konströrelsen skulle få många utövare i svallvågorna av Marinettis manifest, i det här inlägget ska vi titta på några av dem.

Hur ska du hänga upp din futuristiska konst på väggen? I en ram såklart. Hos https://www.frameit.se/ hittar du ramar för stora och små motiv i olika utföranden som passar alla inredningsstilar. Har du inte någonting att rama in? Då har FrameIt ett finfint utbud av moderna och klassiska motiv så att du kan hitta någonting som passar i ditt hem.

Giagomo Balla

Balla var en italiensk poet, konstlärare och målare och ett av futurismens främsta namn. Hans målningar kretsade ofta kring hastighet, rörelse och ljus. En av hans främsta verk är en målning som kallas för ”The Street Light” från 1909. Målningen föreställer en elektrisk gatulampa som kastar ett ljus som utklassar månen. Antagligen menat att ge oss en känsla av hur människan bänder naturen enligt sin egen vilja. Rent visuellt påminner den om verk som skapades av svenska Hilma af Klint vid ungefär samma tid.

Umberto Boccioni

Boccioni är ännu en italiensk futurist som var verksam under början av 1900-talet. Hans främsta uttryckssätt var via måleri och skulptur och han var en av de mest inflytelserika rösterna i den futuristiska rörelsen. Hans liv blev tyvärr kort, han avled redan vid 33 års ålder efter en ridolycka, men han hann med mycket under sin korta tid på jorden. Han utforskade såväl impressionismen som post-impressionismen innan han blev en av pionjärerna i den nya rörelsen. Hans verk finns numera att beskåda i ett flertal olika gallerier och konstmuséer runt hela världen.

Joseph Stella

Stella var en italienskamerikansk målare som är mest känd för målningar som skildrar industrin i USA. Han associeras förutom med futurismen också med en amerikansk rörelse känd som precitioniströrelsen – en modernistisk konströrelse som hade sin höjdpunkt under 1920- och 30-talen. Bland hans mest kända målningar finns en mängd skildringar av Brooklyn bridge i New York.

José de Almada Negreiros

Den portugisiske konstnären Almada Negreiros var en man med många strängar på sin lyra. Förutom att ägna sig åt futuristisk bildkonst koreograferade han balletter, gjorde tapetmönster och skrev skönlitteratur. Han var av åsikten att alla konstformer hänger samman och att man gynnas av att ägna sig åt så många man kan. Hans målningar bestod mestadels av geometriska abstraktioner.