20 april, 2021 Alexandra 0Comment

Konst kan antingen vara en kulturyttring, men även ett kreativt sätt att uttrycka ett skapande utan gränser. Konst finns inom både måleri, skulpturer, konstinstallationer och även inom filmens värld.

Konst ger oss friheten att tänja på fantasins gränser och utforska det undermedvetna.

Konst inom målning

Konst är något som prytt våra väggar sedan lång tid tillbaka. Redan på den antika Egyptens tid, prydde målningar tempelväggar och förmedlade ett budskap. I vår moderna tid, har konsten även här en stor kulturell betydelse och finns i alla typer av målningar och tolkningar. Konst används även inom design och många områden där man producerar produkter med mönster, typsnitt och former. I det personliga hemmet finns det något som ofta pryder våra väggar och det är tapeter. Idag finns det en otroligt stor valmöjlighet på designade tapeter med kreativa varierande mönster och färger. Vill man finna riktigt bra tapeter, ska man beställa tapeter från https://www.familjetapeter.se/ som har ett stort utbud av högkvalitativa tapeter och man kan även få sin egen bild tryckt som tapet! Andra konstformer kommer i form av tavlor, foton eller video. Målningar med konst kan vara snygga att komplettera inredningen med och konst kan vara både abstrakt och konkret. Konst kan tolkas på olika sätt beroende på betraktaren och en konstnär kan väcka inspiration och tankar med sina alster. Modern konst är ett exempel på konst som kan knyta an till det undermedvetnas mystiska områden. Modern konst kallas även konst inom modernismen. Modern konst kan vara abstrakt med starka färger, ha geometriska strukturer och surrealistiska inslag som gäckar fantasin.

Konstnärliga skulpturer i Sveriges samhälle

I Sverige finns det en mängd skulpturer på offentliga platser som skolor, i tunnelbanestationer och andra offentliga platser och byggnader. Något som är unikt för huvudstaden Stockholm, är den breda utsmyckningen av tunnelbanans stationskonst. En tunnelbanestation som verkligen har en unik konst med både målningar och skulpturer, är Kungsträdgårdens tunnelbana. Med sina enorma underjordiska pelare och mystiska geometriska mönster och statyer, är Kungsträdgårdens tunnelbanestation väl värt ett besök. Stockholm sägs ha världens längsta konstgalleri och många konstnärer har bidragit till en mängd konst längs med alla stationer. På alla våra offentliga sjukhus i Sverige, har vi installerad unik konst med både skulpturer och målningar på väggar. Det nya Karolinska sjukhuset har gjort en storsatsning på som troligen är den största satsningen på offentlig konst i modern tid. Konsten är viktig i vårt offentliga samhälle då den inte bara ger ett estetiskt lyft, utan även förmedlar en känsla till offentligheten. Offentlig konst förgyller samhället med lite extra färg och det där lilla extra.

Konst kan även vara installationer i form av video och ljud. Det finns många konstnärer som förmedlar sin konst genom videoklipp eller fysiska framträdanden med människor. En konstinstallation kan vara ett scenario som ska representera en budskap och meddelande till den som iakttar konsten. På Skanstulls tunnelbanestation, ser man videokonst som nyligen år 2021, skapats av Will Benedict, född i Los Angeles 1978. Hans videokonst heter ”All Bleeding Stops Eventually” och är till för att väcka en medvetenhet kring miljöfrågor. Konst är ett gränslöst sätt att uttrycka sina inre tankar och inspirera betraktaren.