11 juni, 2021 Alexandra 0Comment

Claude Monet var en fransk konstnär som levde under 1800- och början på 1900-talet. Han har gjort många kända målningar, varav en gett namn åt den stil som han och kollegan Auguste Renoir ansågs vara förgrundsgestalter i. Han levde ett långt liv, trots de krig som härjade i Europa under hans levnadsår och anses idag vara en av historiens främsta konstnärer.

Impressionismens fader

Snabba penseldrag och ett större fokus på hur objektet påverkades av ljuset omkring det är kännetecken för impressionismen. Konststilen fick sitt namn efter tavlan Impression, soleil levant som på svenska heter Impression. Soluppgång. Den visades för första gången 1874 och avbildar hamnen i Le Havre. Klara färger och den specifika stämningen, där ljusspelet blev fokuset snarare än att återge något exakt.

Monet började som figurmålare men övergick sedan till landskapsmåleri. Han började studera vid en konstskola, men tröttnade på det traditionella målandet och valde istället att lära sig måleri i Charles Gleyres studio i Paris. Där träffade han bland annat Auguste Renoir och tillsammans utvecklade de stilen som senare blev impressionism. Genom tavlan Kvinna i grön klänning från 1866 fick Monet sitt konstnärliga erkännande.

Ögonoperationer och näckrosor

I slutet av sin karriär drabbades Monet av gråstarr. Han fortsatte dock att måla och många av målningarna från den perioden har en rödaktig ton, vilket kan bero på gråstarrens påverkan på synen. Det var under den här tiden som han målade många av sina kända näckros-målningar. Han genomgick till slut en operation och målade då om många av målningarna innan han sedan dog 1926.

Monets tavlor finns utställda runt om i världen och hans hem i Giverny är ett stort turistmål för de som vill uppleva näckrosdammen på riktigt. För den som vill se Monet i Sverige så finns hans målningar bland annat på Göteborgs konstmuseum.