Vi har alla sett graffiti i vår vardag som antingen har väckt ilska eller beundran. Vi kan komma överens om att tunnelbanevagnar, gångtunnlar eller husfasader som personer sprayat ner med graffiti-“tags” eller annat klotter inte är vackert utan snarare vandalisering. Men mitt i allt klotter kan du plötsligen upptäcka konst som får dig att undra vem konstnären är. Graffiti har utvecklats till en konstart som allt fler idag uppskattar. Att talangfulla graffitikonstnärer kan pryda en annars grå och tråkig husvägg med konst som upplyfter en annars steril omgivning har förflyttat graffitin från klotter till uppskattad konst.
Presentation och stil
Presentation, stil och varumärke är oerhört viktigt för ett företag. Men det finns mycket att lära från graffitin när ett företag är på väg att skapa ett varumärke som ska beskriva dess namn samt identitet. När det kommer till att sprida ett budskap eller varumärke var graffitikonstnärer hästlängder före sin tid. För att skapa en smart och banbrytande design på ditt företags varumärke finns det hjälp att få från Klingit. Det här är ett företag som ger kreativa lösningar från ett professionellt team inom webb och design som är redo att hjälpa dig skapa eller förbättra ditt varumärke. Det har aldrig tidigare varit så enkelt att skapa och utveckla ett varumärke som med Klingit och deras team av topptalanger. Klingit kan även hjälpa till med att göra ditt företagande smidigare och enklare med en optimerad och skräddarsydd process till ett mycket förmånligt pris. Oavsett vad ditt företag behöver eller vill skapa kommer Klingit att leverera snabbt och effektivt. Klingit består av ett ambitiöst team av utvecklare, designers och marknadsförare som brinner för att assistera ditt företag över förväntan.
Graffitins utveckling
Graffitin har en ung och urban historia som utvecklades framförallt i 1970-talets USA. Men det var i New Yorks hiphopkultur som graffitins konstnärliga utformning fick sin begynnelse. Man kan lite krasst säga att graffitin såg dagens ljus när de uppfann sprejburken med färgsprej. Oftast beskrivs graffitins historia som en oskyldig och utmanande effekt från den tidens populärkultur men vi får inte gömma graffitins mörka sida. Kriminella gäng använde både då och i nutid graffitin (eller “tagging”) för att märka sina områden samt kommunicera gängmedlemmar som dödsmärkts eller helt enkelt mördats. Den positiva sidan är att unga konsttalanger på ett relativt billigt sätt kan uttrycka sin konst på odekorerade, tråkiga, grå betongväggar och kanske erhålla erkännande med tiden.
Nordiska graffitikonstverk
Graffitin har med tiden utvecklats från klotter till konstverk och har även vunnit acceptans i Norden. Ett gammalt reningsverk i Borgå har numera fått ett enormt stort graffitikonstverk som pryder en av verkets sidor. Konstverket har inspirerats av en av världens mest kända träsnitt, “Under vågen” av Katsushika Hokusai, men har i denna version spegelvänts. Verket är produkten av ett konstprogram med ett street art-tema och det fina är att Borgå vatten inte bara gav sitt lov till projektet utan även sponsrade konstverket.
Fascinate är ett kulturmärkt graffitiverk i Bromsten, Stockholm, som var först i sitt slag. Detta stora konstverk skapades av Tarik Saleh samt Circle redan 1989 och har blivit inspiration till flertalet artister sedan dess. Det var inte utan en hård kamp som Fascinate skyddades och det är tack vare Tobias Barenthin Lindblad samt Jakob Kimvall (bägge graffitiexperter) som detta konstverk bevarats.