Konst kan helt enkelt vara vacker att se på, men i många fall har konstverk också en bakomliggande betydelse eller ett budskap som gör att den väcker känslor – allt från nostalgi och glädje till ilska och anstöt. I andra fall är det själva utformningen av ett konstverk som skapar upprördhet. Man kan i alla fall lugnt konstatera att konst ofta är kontroversiellt, och vissa konstnärer har varit mer kontroversiella än andra.
Ett namn som sedan länge varit kontroversiellt i konstkretsar är till exempel Damien Hirst. Hirst är en brittisk konstnär född år 1965, och hans professionella karriär som konstnär inleddes i början av 1990-talet. Han blev snabbt känd (eller ökänd) med ett av hans mest kontroversiella verk, ”The Physical Impossibility of Death in the Mind of Someone Living”. Konstverket består av en tigerhaj som har bevarats i formaldehyd, och ser ut att flyta i en stor glastank. Konstverket skapades år 1991 efter en beställning av Charles Saatchi, som år 2004 sålde verket till Steven Cohen för vad som ryktas vara 8 miljoner dollar. I samband med detta byttes hajen ut till en ny, eftersom den första hade börjat ruttna efter att ha preserverats illa.
Även i Sverige har vi dock haft vår beskärda del av kontroversiella konstverk. Ett uppmärksammat fall på senare år var till exempel Anna Odells examensarbete från Konstfack, ”Okänd, kvinna 2009-349701”, då hon spelade en självmordsbenägen kvinna på Liljeholmsbron och blev intagen av polis på S:t Görans sjukhus, där man fick spänna fast henne och tvångsmedicinera henne. Verket blev kontroversiellt framförallt för att man diskuterade hur långt man kan gå i konstens namn, och det faktum att hon slösade bort värdefulla samhällsresurser.
Som konstnär riskerar man alltid att ens verk gör vissa människor upprörda och väcker starka känslor – ofta är det också precis det man vill uppnå med sin konst. I vissa fall kan det dock leda till allvarliga konsekvenser för en själv. Om situationen skulle dras till det extrema, och man blir stämd och hamnar i rättegång, kan man vända sig till ett företag som Intrum, som bland annat erbjuder hjälp med delgivning. Förhoppningsvis är det dock en tjänst som man inte kommer att behöva använda sig av under sin konstnärskarriär.